سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست

ساخت سانتریفیوژ آزمایشگاهی

سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست

 سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست ؟ عملکرد این دستگاه به چه صورت است ؟ چرا در آزمایشگاه به سانتریفیوژ نیاز است؟

برای بررسی کامل با ما همراه باشید :

یکی از تجهیزات آزمایشگاهی که نام آن بسیار آشنا است و کارایی های زیادی در آزمایشگاه دارد سانتریفیوژ آزمایشگاهی است. اساس کار این دستگاه که نیروی گریز از مرکز است  برای جدا کردن مواد مورد استفاده قرار می گیرد. سانتریفیوژ آزمایشگاهی دارای بخش هایی برای قرار دادن لوله درون آن است که به صورت قرینه لوله ها را داخل جای لوله ها قرار می دهند.

سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست ؟

یکی از تجهیزات آزمایشگاهی که نام آن بسیار آشنا است و کارایی های زیادی در آزمایشگاه دارد سانتریفیوژ آزمایشگاهی است. اساس کار این دستگاه که نیروی گریز از مرکز است  برای جداسازی مواد ( مانند جداسازی پلاسمای خون و چربی از شیر ) مورد استفاده قرار می گیرد. سانتریفیوژ آزمایشگاهی دارای بخش هایی برای قرار دادن لوله درون آن است که به صورت قرینه لوله ها را داخل جای لوله ها قرار می دهند و ذرات جامد و مایع با حرکت چرخشی سریعی که با روشن شدن موتور آن ایجاد می شود از یکدیگر جدا می شود لوله ها به صورت افقی قرار گرفته اند و زمانی که دستگاه از چرخش باز می ایستد ذراتی که از هم جدا شده اند به صورت مجزا باقی می ماند و به راحتی می توان مواد را از یکدیگر برای انجام آزمایش جدا نمود. سانتریفیوژ در صنایع مختلف و با قدرت های مختلفی وجود دارد و دارای انواع گوناگونی است که نمونه سانتریفیوژ آزمایشگاهی معمولا برای جداسازی نمونه های بیولوژیکی مانند خون  قابل استفاده است. سانتریفیوژ به عنوان یک دستگاه ضروری و شناخته شده در تمام آزمایشگاه ها می باشد و تنوع این وسیله  بر اساس میزان چرخش و نوع روتور انجام می شود. دو مشخصه اصلی سانتریفیوژ آزمایشگاهی که با آن معرفی می شود شامل سرعت گردش با واحد دور بر دقیقه و نیروی گرانشی که به صورت دورانی حرکت می‌کند. تعداد دور های که سانتریفیوژ ها بین حداقل 4000 تا 200000 دور می‌باشد.

سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست؟

 

سانتریفیوژ آزمایشگاهی چگونه کار می کند؟

سانتریفیوژ آزمایشگاهی به این صورت کار می کند که ابتدا نمونه ها را داخل دستگاه قرار می دهند و بعد از روشن کردن دستگاه با سرعت یکنواختی شروع به چرخش می کند، چرخش گریز از مرکز است و نمونه ها در جهت بیرون حرکت می‌کند و سرعت این حرکت به قدری بالاست که لوله های حاوی نمونه به صورت افقی قرار می گیرند در واقع نیروی به نام گریز از مرکز که اساس کار سانتریفیوژ آزمایشگاهی  می باشد محلول موجود در فضایی که برای نمونه ها طراحی شده است را به سمت خارج از مرکز حرکت می دهد و پرتاب می کند و موجب جدا شدن ذرات از یکدیگر می شود، این حالت از قرارگیری لوله موجب می شود بیشترین نیروی گریز از مرکز تولید شود زمانی که روتور و یا محل قرار گیری نمونه ها در زاویه 30 تا 45 قرار بگیرد به آنها روتور Angel می گویند و اگر روتور بتواند به صورت افقی باز شود به آن نوع بیرون گریز می گویند. انواع آزمایشگاه ها مثل تحقیقاتی، بیولوژیکی، پزشکی و دارویی صنایع غذایی و شیمیایی و.. ا ز جمله آزمایشگاه های هستند که باید سانتریفیوژ آزمایشگاهی  را در تجهیزات خود داشته باشند.

 

سانتریفیوژ آزمایشگاهی از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

قبل از کار کردن با این وسیله بهتر است با بخش های مختلف آن آشنا شوید تا در حین کار با آن دچار مشکل نشوید. این قطعات شامل:

  • این دستگاه برای روشن و خاموش کردن نیاز به کلید روشن و خاموش دارد.
  • ساعت که زمانی نمونه ها در سانتریفیوژ بچرخد را نشان می دهد.
  • یک موتور برای به راه انداختن
  • هد سانتریفیوژ آزمایشگاهی که در واقع روتور است برای قرار گرفتن لوله ها مورد استفاده است و ممکن است از جنس پلاستیک و استیل باشد.
  • شافت
  • بخشی که سرعت دستگاه را اندازه و نمایش می دهد.

قسمت های مختلف تشکیل دهنده سانتریفیوژ آ‌زمایشگاهی

انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی کدامند؟

سانتریفیوژ آزمایشگاهی با توجه به نوع آن و قابلیت هایی که دارد در انواع مختلفی دسته بندی می شود.

  • سانتریفیوژ ساده یکی از پر کاربرد ترین سانتریفیوژ آزمایشگاهی است که در مراکز درمانی حداقل یکی از آنها در این مکان ها مورد نیاز است.  این نوع سانتریفیوژ آزمایشگاهی  دارای سرعتی معادل 5000دور در دقیقه می باشد.این دستگاه توانایی جداسازی موادی با اندازه 12 در 15میلی لیتر را دارد. سانتریفیوژ آزمایشگاهی ساده دارای سامانه کنترل ریز پردازنده می باشد. در این دستگاه سامانه ای وجود دارد که به راحتی نمونه ها  از محلول جدا می گردد.
  • سانتریفیوژ کلینیکی که نسبت به بقیه دارای سرعت پایین تری می باشد و برای انجام امور کلینیک بسیار مناسب است.
  • از دیگر مدل های سانتریفیوژ می توان به میکروسانتریفیوژ اشاره نمود. میزان نمونه ای که می تواند بررسی کند بین 2. تا 2 میلی متر است و جای 96 لوله را دارد.
  • سانتریفیوژ stand alone نوع دیگری است از جمله سانتریفیوژ آزمایشگاهی است و در رده سنگین قرار می‌گیرد مانند اولترا سانتریفیوژ
  • سانتریفیوژ چند کاره برای کار  با لوله های بزرگ قابل استفاده است.  
  • سانتریفیوژ یخچالدار نیز برای نمونه هایی که به دما حساسیت دارند بسیار مناسب است و می تواند دما را در تمام مراحل چرخش ثابت نگه دارد.
 
  • چگونه از سانتریفیوژ استفاده کنیم؟

کار با دستگاه سانتریفیوژ آزمایشگاهی نیاز به دقت و توجه ویژه دارد زیرا در صورت عدم رعایت نکات مورد نیاز خطرات جبران ناپذیری کاربر را تهدید خواهد نمود. باید توجه داشته باشید زمانی که نمونه ها را در دستگاه قرار دادید قبل از بسته بودن در دستگاه را روشن نکنید و بعد از تمام شدن کار دستگاه بلافاصله دستگاه را باز نکنید. شخص کاربر با توجه به  نوع نمونه ای که می خواهد در دستگاه بگذارد سرعت را تعیین می کند. هر گونه صدای غیر عادی از دستگاه شنیده شود باید دستگاه را کاملا خاموش کنید و علت آن را در میزان نمونه هایی که در دستگاه گذاشته اید و یا قرینه سازی نمونه ها به صورتی که نمونه های هم وزن را روبروی هم بگذارید و توازن را برقرار کنید در غیر این صورت احتمال شکستن نمونه ها نیز وجود دارد. حتما قفل های خودکاری که در برخی از سانتریفیوژها وجود دارد را چک کنید. باید دقت داشته باشید که لوله های حاوی نمونه سالم باشد و در صورت شکسته بودن از آنها استفاده نشود و حتما از درپوش برای لوله ها استفاده گردد. سانتریفیوژ باید تمیز گردد و در صورت نیاز تعمیر گردد. محلولی را که تاکنون استفاده نکرده اید و قصد سانتریفیوژ کردن آن را دارید باید مورد بررسی قرار بگیرد که برای سانتریفیوژ مشکلی بوجود نیاورد به همین منظور باید دفترچه راهنمای دستگاه مطالعه شود. مواد استفاده برای سانتریفیوژ باید با مواد ساخته شده سانتریفیوژ، روتور و ظروف نمونه مطابقت داشته باشد.

طرز کار سانتریفیوژ
سانتریفیوژ چیست