نیش حشرات و راه ه های درمان آن
بیشتر نیش و نیش حشرات جدی نیستند و طی چند ساعت یا چند روز بهتر می شوند اما گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد علائم آلرژیک و آلودگی شوند.
شش راه ساده برای درمان خارش نیش پشه
درمان خارش نیش پشه موضوعی است که تقریباً ذهن همهی آدمها را درگیر میکند. همهمان این خارش عذابآور را تجربه کردهایم و میدانیم از آن دسته دردهای بیدرمان است و با علم به اینکه یکی دو روزی بیشتر دوام نمیآورد فقط تحملش میکنیم.
۱ ) کیسهی آب یخ
نخستین روشی را که برای درمان نیش پشه معرفی میکنیم استفاده از کیسهی آب یخ است؛ روشی کاملاً ابتدایی و ساده اما کاملاً مؤثر. کافی است کیسهی آب یخ یا هر چیز سرد دیگری را (مثلاً کیسهای که در فریزر نگهداری میکنیم) روی محل نیش پیشه بگذارید.
۲ ) آلئوورا
ژلی که درون برگ ضخیم آلئوورا وجود دارد درمان بسیاری از علائم بیماریها به شمار میآید و از میان آنها میتوان به درمان آفتابسوختگی و التیام نیش پشه اشاره کرد. بدینمنظور کافی است مقدار زیادی از شیره را روی محل نیش پشه بمالید. شیرهی آلئوورا به دلیل خاصیت خنککنندگیاش معمولاً اثری بسیار سریع در این مورد دارد.
۳ ) جوش شیرین
جوش شیرین را با آب مخلوط کنید و روی محل نیش پشه بگذارید، بدینترتیب هم اثر خارش کاهش مییابد و هم اینکه درمانش نیز سریعتر خواهد بود. نگران نسبت آب و جوش شیرین هم نباشید، یک قاشق چایخوری جوش شیرین کفایت میکند تا با مقداری آب به خمیری دست یابید و روی پوست بگذارید.
۴ ) حمام حریرهی جو دوسر
جو دوسر نیز همانند جوش شیرین تأثیری مشابه بر درمان خارش پوست دارد. حمام حریرهی جو دوسر نیز یکی از روشهای رایج و کارآمد در درمان خارش پشه است. نام این دارو را جـو دوسر کلوئیدی (colloidal oatmeal) گذاشتهاند که در حقیقت از ترکیبی خاص از جو دوسر چرخکرده است و صرفاً برای درمان پوستی به کار میرود.
۵ ) عسل خام
با اینکه عسل پوست را نوچ و چسبناک میکند اما این روش درمانی فواید بسیاری دارد. عسل نیز همچون روشهای درمانی خانگی دیگر اثری ضدالتهابی دارد که موجب التیام خارش نیش پشه میشود. طبق تحقیقاتی که در مودر عکس خام در مجلهی ووندز (Wounds) منتشر شده، مواد چسبناک به ترمیم پوست کمک میکنند.
۶ ) روغن درخت چای
طی تحقیقی که سال ۲۰۱۲ نیز در مجلهی بریتیش ژورنال به چاپ رسید مشخص شده که روغن درخت چای را میتوان آنتیهسیتامینی طبیعی دانست که در درمان خارش نیش پشه مؤثر است. محققان با تزریق هیستامین دیفسفات به بازوی ۲۷ داوطلب و همچنین پایش میزان واکنش تورم طی هر ده دقیقه یکبار دریافتند که با مصرف روغن درخت چای، میزان تورم نیز کاهش خواهد داشت.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم :
اگر:
- نگران نیش یا محل گزیدگی هستید.
- علائم شما در طی چند روز بهبود نمی یابد یا رو به وخامت می رود.
- شما در دهان یا گلو یا در نزدیکی چشمان دچار گزش و گزیدگی شده اید.
- یک ناحیه بزرگ (حدود 10 سانتی متر یا بیشتر پوست) اطراف نیش قرمز و متورم می شود.
- علائم عفونت زخم مانند چرک یا افزایش درد ، تورم یا قرمزی دارید.
- شما علائم عفونت گسترده تر ، مانند درجه حرارت بالا ، غدد تورم و سایر علائم مانند آنفولانزا را دارید.
چه موقع برای دریافت کمک های اضطراری پزشکی
اگر شما یا شخص دیگری علائم واکنشی شدید از جمله:
- تنفس یا مشکل در تنفس
- صورت متورم ، دهان یا گلو
- احساس بیماری یا مریض بودن
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه یا احساس ضعف
- بلعیدن
- از دست دادن آگاهی
در این موارد درمان اورژانس در بیمارستان لازم است.
از گزش و نیش حشرات جلوگیری کنید
برخی اقدامات احتیاطی ساده وجود دارد که می توانید از خطر گزش یا گرفتگی توسط حشرات جلوگیری کنید.
به عنوان مثال ، شما باید:
- اگر با حشرات ، زنبورها روبرو هستید ، آرام باشید و به آرامی دور شوید.
- با پوشیدن آستین بلند و شلوار ، پوست در معرض پوست را بپوشانید.
- هنگام بیرون از منزل کفش بپوشید.
- مواد دافع حشرات را در معرض پوست قرار دهید – مواد دافع کننده حاوی 50٪ DEET (diethyltoluamide) مؤثر هستند.
- از استفاده از محصولاتی با عطرهای قوی مانند صابون ، شامپو و دئودورانت خودداری کنید – اینها می توانند حشرات را جذب کنند.
- مراقب گیاهان گلدار ، زباله ، کمپوست ، آب راکد و گشت و گذار و صرف غذا در فضای بیرون و جنگل ها باشید .
در صورت مسافرت به بخشی از جهان که خطر ابتلا به بیماریهای جدی وجود دارد ، احتیاط کنید. به عنوان مثال ، ممکن است به شما توصیه شود که برای جلوگیری از مالاریا قرص ضد مالاریا مصرف کنید.